sâmbătă, 12 iulie 2014

Ce joc preferi?



Totul este un joc și noi oamenii uităm adesea că regulile se schimbă o dată cu mișcările noastre de pe tabla vieții. 
Imaginează-ți că te joci șah și te enervezi că adversarul are mutări mai bune. Câteodată îl invidiezi, alteori te superi și uiți că este doar un joc și depinde de tine să înveți să-l joci mai bine și să fii câștigător data viitoare. Este inutil să dai vina pe adversar sau să spui că a avut mai mult noroc. Mai bine te perfecționezi tu. 

Viața este un joc


Poți să iei în serios acest joc și să fii atât de focusat pe probleme, încât să uiți să te bucuri de fiecare mișcare. Sau...poți să savurezi prezentul și să reinventezi. Pe tine și regulile jocului. 

Ai zile când ești supărat. Dacă este un joc ăsta? 
Ai zile când ești fericit. Dacă este doar un joc?
Ai victorii și evoluezi în direcția pe care ți-o dorești. E un joc bun. 
Ai eșecuri și înveți din ele. Bineînțeles că e doar un joc. 

Doar de tine depinde


De tine depinde cum alegi să te joci cu tine, cu gândurile tale și exeriențele care-ți ies în cale. 
Viața are de fapt doar o singură regulă: Să o trăiești pe a ta și jocul să fie al tău, nu al altuia. Când joci după regulile altora, te simți neîmplinit, dezamăgit, stors de energie, fără puterea de a lua decizii. 


Îți propun un exercițiu drăguț pentru a rezolva o problemă, folosindu-te de joc.

1. Gândește-te la o problemă și noteaz-o cât mai clar și la obiect. (De exemplu: Nu am suficienți bani)
2. Ce rol joci în jocul "Nu am suficienți bani?" (sau orice problemă ai fi scris tu) Ai rol de Împărat, cerșetor, victimă sau erou? Fii sincer cu tine și scrie ce rol ți-ai luat în această problemă.
3. Ce rol ar vrea să ai pentru ca problema ta să pară ușor de rezolvat? Scrie un personaj care are super-puterea de a te scoate din problemă. 
4. Ce reguli trebuie să existe în jocul tău pentru ca rezolvarea problemei tale să fie ușoară? (De exemplu: Regulile sunt: Nu amân lucrurile importante, cunosc oameni noi, întreb un expert, vând hainele vechi, etc - scrie orice idee îți vine prin minte)
5. Acum scrie o poveste pornind de la noul tău personaj și regulile jocului. Ce anume din poveste poți aplica în viața reală?
6. Care este primul pas pe care-l poți face pentru a soluționa problema ta?
7. Dă un nume nou jocului tău.


Dacă viața este un joc, tu poți să-l alegi pe al tău și ce personaj ți se potrivește. Însă nu lăsa jocul în mâinile destinului, căci s-ar putea să nu-i pese. 
Ce joc preferi? Acela în care regulile sunt stabilite anterior și te miști în funcție de ele? Sau jocul tău pentru care tu îți asumi responsabilitatea de a-l juca cu bucurie?


Alege bucuria, jocul, curiozitatea. Ele fac parte din procesul gândirii creative și te ajută să privești lucrurile din perspective noi. S-ar putea să descoperi atunci că viața are culoare, savoare și mai ales, sens. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu